Ευδόξου 2, Νέος Κόσμος , Αθήνα +30 211 4041 431 info@yourhomeodoctor.com

be better naturally

Συχνές Ερωτήσεις

2018-07-11 14:16:42

Τί είναι η Ομοιοπαθητική;

Η Ομοιοπαθητική είναι μια θεραπευτική μέθοδος η οποία βασίζεται στην αρχή πως τα όμοια θεραπεύουν τα όμοια («τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα», Ιπποκράτης). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να καταπολεμήσει το νοσογόνο παράγοντα (π.χ. ιός, βακτήριο κ.ά.). Το ομοιοπαθητικό φάρμακο ουσιαστικά βοηθά τον οργανισμό να εντείνει την άμυνά του παράγοντας πιο έντονα τα ίδια τα συμπτώματα του. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται και επιτυγχάνεται η ίαση.

 

Πόσο καιρό διαρκεί η ομοιοπαθητική θεραπεία;

Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει από λίγες ημέρες σε οξείες καταστάσεις μέχρι και αρκετά έτη σε χρόνια νοσήματα. Αυτό εξαρτάται από τη χρονιότητα και τη φύση της νόσου καθώς και από τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

 

Ποιες ασθένειες θεραπεύει η Ομοιοπαθητική;

Διαβάστε το άρθρο μας 

 

Τί είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι ουσία φυτικής, ζωικής ή ορυκτής προέλευσης, που έχει αραιωθεί και υποστεί μια σειρά ειδικές επεξεργασίες.

 

Τί παρενέργειες έχουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Γενικά, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν παρουσιάζουν παρενέργειες. Ωστόσο, συχνά, κατά τον πρώτο μήνα της θεραπείας υπάρχει η πιθανότητα να ενταθούν τα συμπτώματα της νόσου για την οποία ο ασθενής επισκέφτηκε τον ομοιοπαθητικό ιατρό. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ομοιοπαθητική επιδείνωση» και συνήθως διαρκεί από 3 ημέρες έως 4 εβδομάδες και αποτελεί ένδειξη πως το φάρμακο αρχίζει να δρα. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να ανησυχήσει καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς να χρειάζεται να παρέμβει ο ιατρός. Επιπλέον, συχνά τις πρώτες 5-7 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας εμφανίζεται υπνηλία και κεφαλαλγία η οποία οφείλεται στην απότομη διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης που απαιτεί η ομοιοπαθητική θεραπεία.

 

Μπορούν να ληφθούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παράλληλα με τα κλασικά φάρμακα;

Η απάντηση αυτή διαφέρει κατά περίπτωση. Ως γενικός κανόνας τα ομοιοπαθητικά μπορούν να συγχορηγηθούν με κλασικά φάρμακα με εξαίρεση τα αντιβιοτικά, την κορτιζόνη και κάποια ψυχοφάρμακα.

 

Τί πρέπει να αποφεύγει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας;

Οι παρακάτω ουσίες τείνουν να ελαττώνουν τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων:

1.  Καφεΐνη. Καφές και προϊόντα τύπου κόλα θα πρέπει να αποφεύγονται. Μικρή ποσότητα καφεΐνης απαντάται στον ντεκαφεΐνέ καφέ, τη σοκολάτα και το τσάι η οποία δε δημιουργεί προβλήματα στη θεραπεία.

2.  Ναφθαλίνη και καμφορά.

3.  Γαρυφαλέλαιο. Χρησιμοποιείται σε οδοντιατρικούς χειρισμούς.

Εκτός των παραπάνω που ισχύουν γενικά υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι ειδικοί περιορισμοί (π.χ. μέντα, χαμομήλι κ.ά.) αναλόγως της θεραπείας που ακολουθείται και σας τους υποδεικνύει κάθε φορά ο ομοιοπαθητικός ιατρός σας. Τέλος, οι παραπάνω περιορισμοί θα πρέπει να τηρηθούν μέχρι τουλάχιστον 3 μήνες μετά το τέλος της ομοιοπαθητικής θεραπείας της χρόνιας νόσου.

 

Ποιο είναι το κόστος των ομοιοπαθητικών φαρμάκων;

Το μέσο κόστος μιας μηνιαίας θεραπείας είναι περίπου 20€.

 

Αν αρχίσω ομοιοπαθητική θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνω ομοιοπαθητικά φάρμακα εφόρου ζωής;

Όχι. Όταν ο ασθενής θεραπευθεί τότε, μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ομοιοπαθητικό ιατρό του διακόπτεται η θεραπεία.

 

Τί θα πρέπει να κάνω αν κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας παρουσιαστεί κάποιο οξύ περιστατικό (π.χ. βρογχοπνευμονία, κυστίτιδα, λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού κ.λπ.);

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ομοιοπαθητικό ιατρό και εκείνος θα σας κατευθύνει σχετικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί. Γενικά δε συνιστάται η χρήση φαρμάκων (κλασικών ή ομοιοπαθητικών) πέραν τα συνήθη παυσίπονα (παρακεταμόλη, ασπιρίνη κ.ά.)