Ευδόξου 2, Νέος Κόσμος , Αθήνα +30 211 4041 431 info@yourhomeodoctor.com

be better naturally

Ομοιοπαθητική και αλλεργική ρινίτιδα: Τα 12 φάρμακα πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπισή της

2020-05-08 16:47:55

 

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια νόσος η οποία απαντά συχνά στον ελληνικό πληθυσμό. Υπολογίζεται πως το 8-15% των Ελλήνων θα εκδηλώσει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τα συμπτώματα της νόσου στα οποία περιλαμβάνονται:

 •          Καταρροή
 •          Ρινική συμφόρηση
 •          Παροξυσμικό φτέρνισμα
 •          Κνησμός σε μύτη, αυτιά και ουρανίσκο
 •          Πονόλαιμος και αίσθηση γδαρσίματος στο φάρυγγα

Περίπου το 50% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζουν, επίσης, συμπτώματα αλλεργικού άσθματος από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα όπως:

 •          Βήχα
 •          Αίσθημα βάρους στο θώρακα
 •          Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή)

Αντιστρόφως, το 90των ασθενών με αλλεργικό άσθμα εμφανίζουν και αλλεργική ρινίτιδα.

Εκτός των παραπάνω συστημάτων συχνά συνυπάρχει και προσβολή των ματιών και του δέρματος όπου εμφανίζοντας συμπτώματα όπως:

 •        Ερεθισμένα, κόκκινα μάτια, δακρύρροια (>90% των ασθενών)
 •         Κνησμός και ερεθισμένο δέρμα (αλλεργική δερματίτιδα/έκζεμα)

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται είτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (ολοετής ρινίτιδα) είτε κατά τη διάρκεια της άνοιξης από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο (εποχική εαρινή ρινίτιδα). Σε ορισμένες περιπτώσεις και καθώς η νόσος προχωρά, είναι δυνατόν να εκδηλωθεί νωρίτερα μέσα στο έτος, από το Φεβρουάριο και να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της ανοσιακής απάντησης του οργανισμού σε διάφορα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Τα συνηθέστερα από αυτά είναι:

 •          Αγρωστώδη: γκαζόν, περδικάκι, δημητριακά, χορτάρι, γρασίδι κ.ά.
 •          Γύρη:  Ελιά, πεύκο, μαργαρίτα κ.ά.
 •          Μύκητες (μούχλα)
 •          Οικιακή σκόνη
 •          Επιθήλια κατοικίδιων, γάτας και σπανιότερα σκύλου

Κάθε αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί και να παρέλθει σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής του ανθρώπου.

Η συνήθης αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνει:

 •        Αποφυγή έκθεση του ασθενούς στον αλλεργιογόνο παράγοντα. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ο περιορισμός του αλλεργιογόνου στο χώρο (π.χ. σκόνη)  είναι πολύ δύσκολος ή ακόμα και αδύνατος.
 •    Θεραπεία απευαισθητοποίησης
 •        Φαρμακευτική αγωγή

a.       Αντιισταμινικά: από το στόμα,  ρινικά και οφθαλμικά (ΖιρτέκXozalBilazKestine κ.ά.)

b.       ΑντιλευκοτριένιαModulair κ.ά.

c.       Κορτικοστεροειδή: από το στόμα και ρινικά (Dexarhina sprayPrezolonMedrol κ.ά.)

d.       Συμπαθητικομιμητικά αποσυμφορητικά (OtrivinRonal κ.ά.)

e.       Τοπικές Χρωμόνες

f.        Αντιχολινεργικά

Από την εμπειρία του ιατρείου η ομοιοπαθητική θεραπεία παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα στο 80% των ασθενών που αναζήτησαν βοήθεια στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας (εποχικής ή μη).

Η πρόγνωση της πορείας της νόσου με ομοιοπαθητική συναρτάται από την χρονιότητα, την έκταση της χρήσης φαρμάκων (ιδίως των κορτικοστεροειδών) και από την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Όσο συντομότερα αναζητήσει βοήθεια ο ασθενής από τον ομοιοπαθητικό ιατρό, τόσο ταχύτερα και ικανοποιητικότερα ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

Ιδανικά, στην περίπτωση της εαρινής εποχικής ρινίτιδας συστήνεται στον ασθενή η έναρξη της ομοιοπαθητικής θεραπείας έναν μήνα πριν τη συνήθη έναρξη των συμπτωμάτων, από Φεβρουάριο ως τέλη Μαρτίου καθώς η ομοιοπαθητική θεραπεία πρόληψης της αλλεργικής ρινίτιδας απαιτεί ένα χρονικό διάστημα 2-4 εβδομάδων προκειμένου να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματά της.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτή έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί σε ομοιοπαθητικό ιατρό οποιαδήποτε στιγμή εμφανιστούν τα συμπτώματα προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως τη θεραπεία.

Στις περιπτώσεις εαρινής ρινίτιδας, η θεραπεία λαμβάνεται συνήθως μία ή δύο φορές ανά έτος. Η συνήθης πορεία είναι η σταδιακή μείωση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται κάθε άνοιξη και σε διάστημα 5 ετών έχει επέλθει μεγάλη ύφεση ή πλήρης εξάλειψη των συμπτωμάτων. Η λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων διαρκεί μόνο για το διάστημα στο οποίο εμφανίζονται τα συμπτώματα ή και ένα μήνα πριν τη συνήθη εμφάνισή τους κάθε έτος και δεν απαιτείται να ακολουθεί ο ασθενής τη θεραπεία διαρκώς και εφ’ όρου ζωής.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία έγκειται στη λήψη ενός μόνο φαρμάκου το οποίο λαμβάνει ο ασθενής μια και σπανιότερα δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Η χρήση αντιισταμινικών, αντιλευκοτριένων και απλών ρινικών αποσυμφορητικών χωρίς κορτιζόνη είναι γενικά συμβατή με την αγωγή και αυτά τα φάρμακα μπορούν να συγχορηγούνται για κάποιον καιρό ταυτόχρονα με την έναρξη της θεραπείας. Σε περίπτωση που λαμβάνονται κορτικοστεροειδή από την μύτη ή από το στόμα ο ομοιοπαθητικός ιατρός θα σας υποδείξει αν συστήνεται ή όχι διακοπή τους και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Σκοπός της θεραπείας είναι η ενίσχυση του οργανισμού και σταδιακή μείωση των δόσεων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της νόσου προκειμένου ο ασθενής να παραμείνει ελεύθερος συμπτωμάτων χωρίς κλασικά φάρμακα ή με ελάχιστες δόσεις τους.

Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι καλά ανεκτά από τον οργανισμό και γενικά δεν εμφανίζουν παρενέργειες. Σπανίως, μπορεί να υπάρξει μια μικρή έξαρση των συμπτωμάτων της ρινίτιδας που διαρκεί λίγες ημέρες χωρίς ωστόσο να έχει δημιουργήσει ποτέ ιδιαίτερα προβλήματα σε κάποιον ασθενή μέχρι σήμερα.

Οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας ανησυχήσει κάποιο σύμπτωμα μπορείτε να καλέσετε αμέσως τον ιατρό στα τηλέφωνα του ιατρείου και στο κινητό του τηλέφωνο.

Ακολουθεί μια λίστα από τα 12 σημαντικότερα ομοιοπαθητικά φάρμακα πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας τα οποία συστήνει ο δρ. Ευάγγελος Παπαδημητρίου για το οικιακό φαρμακείο των ασθενών του.

Σκοπός της λίστας αυτής είναι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μαζί κάποια έκτακτα συμβάντα αφού πρώτα έχουν επικοινωνήσει με τον ίδιο. Ο ιατρός μπορεί να διαμορφώσει τη λίστα αυτή ειδικά για κάθε ασθενή ανάλογα με τη κλινική εικόνα που εμφανίζει συνήθως.

Σε καμία περίπτωση δε συστήνεται η χρήση των φαρμάκων χωρίς την υπόδειξη ειδικού.

Η δυναμοποίηση που προτείνει ο ιατρός για όλα τα φάρμακα του καταλόγου που ακολουθεί είναι 30CΗ.

Allium cepa

Πολύ έντονη καυστική, υδαρής καταρροή με αίσθημα καψίματος στη μύτη και πάνω από το άνω χείλος. Ο ασθενής αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πολλά χαρτομάντηλα καθημερινώς. Μη καυστική δακρύρροια. Έντονο φτέρνισμα.

 

Arsenicum album

Καυστική καταρροή με πλήρη ρινική συμφόρηση. Προσβάλλεται εντονότερα το δεξί ρουθούνι. Φτέρνισμα το πρωί μετά την αφύπνιση. Τα συμπτώματα βελτιώνονται σε ζεστό περιβάλλον.

 

Agaricus

Πολύ έντονη φαγούρα στη μύτη, στα αυτιά και στον ουρανίσκο. Βήχας που καταλήγει σε φτέρνισμα.

 

Euphrasia

Έντονα ερεθισμένα μάτια με αίσθημα καψίματος και κνησμό. Καυστική δακρύρροια. Το πρωί ο ασθενής ξυπνά με κολλημένα μάτια λόγω βλέννας (τσίμπλες).

 

Nux vomica

Πολύ έντονο φτέρνισμα και καταρροή αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα. Καταρροή κατά την διάρκεια της ημέρας και απόφραξη της μύτης το βράδυ χωρίς καταρροή. Τα ρινικά συμπτώματα βελτιώνονται σε ζεστό δωμάτιο.

 

Pulsatilla

Μη καυστική δακρύρροια και μη καυστική καταρροή. Έντονος κνησμός στα μάτια. Τα οφθαλμικά συμπτώματα βελτιώνονται με την εφαρμογή κρύων επιθεμάτων. Τα συμπτώματα της ρινίτιδας επιδεινώνονται σε εξωτερικούς χώρους και στην ζέστη. Γενική βελτίωση από το κρύο και τον κλιματισμό.

 

Sabadilla

Πάρα πολύ έντονοι παροξυσμοί φτερνίσματος που εξαντλούν τον ασθενή. Διαρκές γαργαλητό και φαγούρα στη μύτη. Βελτιώνεται στους ανοιχτούς χώρους.

 

Apis

Επιπεφυκίτιδα με οίδημα των βλεφάρων και επιθυμία κρύα επιθέματα στα μάτια.

 

Arundo

 

Καταρροή με έντονη σιελόρροια.

 

Sticta

Αίσθημα έντονης συμφόρησης κυρίως στη βάση της μύτης. Ο ασθενής επιθυμεί να φυσάει συνεχώς τη μύτη του χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να βγάλει βλέννα.

 

Sulphur

Έντονη φαγούρα και ερυθρότητα στις γωνίες των βλεφάρων και αίσθηση ξένου σώματος «σα να έχει άμμο μέσα στα μάτια».

 

Tuberculinum

Αλλεργία στις τρίχωμα της γάτας ή/και του σκύλου.

 

Wyethia

Έντονη φαγούρα κυρίως στον ουρανίσκο. Ο ασθενής προσπαθεί να τρίψει τον ουρανίσκο και τον λαιμό του με την γλώσσα του προκειμένου να ανακουφιστεί προσωρινά.

 

Τα παραπάνω φάρμακα χορηγούνται κυρίως για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων όταν εκείνα έχουν ήδη εκδηλωθεί και δεν δρουν προληπτικά.

Η επιλογή του κατάλληλου ομοιοπαθητικού φαρμάκου ανάμεσα σε εκατοντάδες που διατίθενται για την πρόληψη της ρινίτιδας είναι μια περίπλοκη διαδικασία την οποία την αναλαμβάνει για εσάς ο ιατρός μετά από τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τον περιορισμό και απαλλαγή από τα συμπτώματα της αλλεργικής και της χρόνια ρινίτιδας ελαττώνοντας σταδιακά και διακόπτοντας τη λήψη των συμβατικών φαρμάκων.

Για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας επικοινωνήστε με τον ιατρό στο τηλέφωνο του ιατρείου +302114143431.

Προγραμματίστε τώρα online την επίσκεψη σας στο ιατρείο ή τη συνεδρία σας μέσω τηλεδιάσκεψης* μέσω της ειδικής πλατφόρμας του doctoranytime. 

* Στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των μετακινήσεων για τον περιορισμό της εξάπλωση του SARS-CoV-2 ο ιατρός ενθαρρύνει την πραγματοποίηση συνεδριών εξ αποστάσεως στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται κλινική εξέταση. Στους ασθενείς που εμφανίζουν άσθμα μέτριας/σοβαρής βαρύτητας ταυτόχρονα με την αλλεργική ρινίτιδα προτείνεται η πραγματοποίηση επίσκεψης στο ιατρείο προκειμένου να εξεταστούν κλινικά.